ÖZETLE ÅžUNU DİYOR DENEYİMLİ GAZETECİMİZ
------böyle bir camiye, komplekse ihtiyacı var mı? Bu sorunun net cevabı, ‘hayırdır’.
-------18 ilçeye ve Ortahisar’dan Ortahisar’a yolcu taşıyan tüm araçlar, bu bölgeden kalkıyor. Bu bölgeyi otogar olarak kullanan araç sayısı bin, belki de daha fazladır. Bu bölgede cami ve diÄŸer mekanların yapılması halinde, bu araçların kalkış merkezi neresi olacak?
--------otoparklar, büyük ÅŸehir belediyesinin garajı, birimi, itfaiye, balık hali vs. bulunmaktadır. Bunlar nereye taşınacak?
--------Cami ve kompleks projesini hazırlayanlar bu gerçekleri bilmeyebilir. Büyük ÅŸehir Belediye BaÅŸkanı ve yardımcıları bunları nasıl görmezden gelir.?
---------Orada cami ve kompleksin yapılması demek, Trabzon’un kilitlenmesi, Trabzon’un kaosa sürüklenmesi demektir.
---------Bu projenin fikir babası BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Orhan GümrükçüoÄŸlu, demek ki giderayak Trabzon’u yaÅŸanmaz bir kent haline getirmek istiyor.
Bunun başka izah tarzı yok!
--------Tekrar ediyoruz; Moloz’daki dolgu alanında cami ve kompleks projesi uygulanırsa Trabzon kesinlikle kilitlenir ve yaÅŸanmaz bir kent haline gelir.
--------Trabzon kamuoyundan yükselen tepkilerden sonra ErdoÄŸan Bayraktar, bu iÅŸten biraz soÄŸudu gibi… Çünkü iÅŸin fikir babası belediye olmasına raÄŸmen eleÅŸtiri kendisine yönelik
Teoman Yılmaz
Moloz’da yapılmakta olan caminin, Trabzon’u ikiye böldüÄŸünü, Trabzon kamuoyunun yüzde 80 hatta 90’ının dolgu alanında cami yapılmasını istemediklerini belirtmiÅŸtik. Yazımızda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteÅŸar yardımcısı Mazhar Yıldırımhan’ın da görüÅŸlerini yazmıştık.
Dün sabah saatlerinde Mazhar Yıldırımhan aradı. Bazı ifadeleri Yıldırımhan’ın açıklaması olarak yazmamızın doÄŸru olmadığını söyledi. Yıldırımhan’a, ‘CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da orada cami yapılmasına karşı idi’ demiÅŸtik. Yıldırımhan’da, ‘evet ben de gazetede okudum’ cevabını vermiÅŸti. Bir diÄŸer konu da ‘AK Partililerin yüzde 80’i bu caminin yapılmasına karşı’ cümlesi idi. Yıldırımhan, ‘Kamuoyunda böyle deÄŸerlendirmeler yapılıyor. Ben de onu söyledim. Ben ÅŸu anda parti mensubu, yöneticisi deÄŸilim’ dedi.
Mazhar Yıldırımhan’ın, Moloz’daki cami ile ilgili deÄŸerlendirmelerine biz de katılıyoruz.
***
Moloz’da dolgu alanında inÅŸaatına baÅŸlanılan caminin gösteriÅŸe ve farklı beklentilere yönelik olduÄŸunu defalarca yazdık.
Aylar önce AK Parti’nin İstanbul da yaÅŸayan önemli isimlerinden Muammer Saka’nın, ‘CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan da orada cami yapılmasına karşı’ ÅŸeklindeki sözlerini manÅŸete taşıdık… Ve tekzip, yalanlama ve düzeltme de almadık.
Bu köÅŸedeki yazılarımızın hemen hepsinin bir belgesi ve kaynağı vardır. Yorumlarımız ise bize aittir.
Dünkü yazımızda ErdoÄŸan Bayraktar’ın caminin 65 milyona, Alemdar DerneÄŸi BaÅŸkanı İrfan Altıner’in 50 milyona ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanının ise 30 milyona mal olacağını söylediklerini aktardık. Bayraktar’ın tahmini maliyet bedeli ile GümrükçüoÄŸlu’nun ki arasında yarı yarıya fark var.
Bayraktar, ‘Cami için 3-4 milyonu ben vereceÄŸim. Geri kalanı yardımseverlerden alacağız’ diyor. Bayraktar’ın ifadesinin ucu açık. Bu kadar para hangi yardımseverlerden alınacak?.. Belli deÄŸil. Bu konuda Bayraktar’ı sorgulamıyoruz. ‘Ben hallederim’ dediÄŸine göre halleder!
Bu arada ErdoÄŸan Bayraktar, Moloz’da yapılacak caminin 20 bin kiÅŸilik olacağını söylemiÅŸti. Trabzon’daki tüm camilere bir günde 20 bin kiÅŸi gidiyor mu? 20 bin deÄŸil 10 bin kiÅŸilik caminin iÅŸletme masrafını hesapladı mı?
***
Bu cami yaptırma iÅŸini kimileri siyasi, kimileri ise rant olarak deÄŸerlendiriyor. Bu iÅŸte rant mant olduÄŸuna inanmıyoruz. Cami yaptırma iÅŸinde rant mı olur? Bu tür söylentileri çıkaranlar ayıp ediyor.
Bu olayda parti içi siyasi çekiÅŸme var mı yok mu onu da bilmiyoruz.
Kimileri; Cami yaptırma derneÄŸi baÅŸkanı İrfan Altıner’in Trabzon ValiliÄŸinden Yalıncak sahilinde turistik tesis yapmak için tahsisle aldığı arsaya çivi çakmadan bir baÅŸka firmaya devretmesini eleÅŸtiriyor ve ‘Trabzon’da tahsisli arsaya turistik tesis yapamayan veya yapmayan 60 milyonluk camiyi nasıl yapar’ diye soruyor.
***
Trabzon cemaati olmayan camiler kenti oldu. Cami, kuran kursu iÅŸinden bu kentte binlerce kiÅŸi ekmek yiyor, binlerce kiÅŸi de siyaseten nemalanıyor. Din ve diyanet iÅŸi tam bir sektör oldu! Camiye ihtiyaç var mı yok mu, birilerinin umurunda deÄŸil.
Trabzon’un bunca sorunu varken Moloz’da iki yol arasında, kentin ihtiyaçları doÄŸrultusunda deÄŸerlendirilmesi gereken bir alana cami yaptırmak, bu kentle dalga geçmektir. Vekillerin bu olaya sessiz kalmaları ise düÅŸündürücüdür!
YEREL GAZETEDE CAMİ YORUMU
Hani derler ya, ‘bir deli kuyuya taÅŸ atmış kırk akıllı çıkaramamış’ diye. Moloz’daki yapılacak 7 bin 500 kiÅŸilik cami ve kompleks projesini de kimse kusura bakmasın, ben bu hikayeye benzetiyorum!
Önce, Trabzon’un böyle bir camiye, komplekse ihtiyacı var mı?
Bu sorunun net cevabı, ‘hayırdır’.
İkincisi, Trabzon Ortahisar ile 18 ilçeye ve Ortahisar’dan Ortahisar’a yolcu taşıyan tüm araçlar, bu bölgeden kalkıyor. Bu bölgeyi otogar olarak kullanan araç sayısı bin, belki de daha fazladır. Bu bölgede cami ve diÄŸer mekanların yapılması halinde, bu araçların kalkış merkezi neresi olacak?
Ve o bölgede, otoparklar, büyükÅŸehir belediyesinin garajı, birimi, itfaiye, balık hali vs. bulunmaktadır. Bunlar nereye taşınacak?
Cami ve kompleks projesini hazırlayanlar bu gerçekleri bilmeyebilir. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı ve yardımcıları bunları nasıl görmezden gelir.
Orada cami ve kompleksin yapılması demek, Trabzon’un kilitlenmesi, Trabzon’un kaosa sürüklenmesi demektir.
Bu projenin fikir babası BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Orhan GümrükçüoÄŸlu, demek ki giderayak Trabzon’u yaÅŸanmaz bir kent haline getirmek istiyor.
Bunun başka izah tarzı yok!
***
Gelelim, camiyi yaptırmak için kollarını sıvayan ve hedef tahtası haline getirilen ErdoÄŸan Bayraktar’a…
Moloz’daki camiyi önce Dursun Ali Kurt yapacaktı. Dursun Ali beyi herhalde iÅŸin maliyeti korkuttu ve kenara çekildi. Dolgu alanında fore kazıksız devasa bir cami yapılma ihtimali söz konusu deÄŸil. Yapıldığında her an yıkılabilir. O nedenle cami fore kazık üzerine oturtulacak. Bu da büyük bir maliyet gerektiriyor. Cami yaptırma iÅŸi, yapılacak imalatın muhtemelen maliyeti nedeniyle BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Orhan GümrükçüoÄŸlu tarafından ErdoÄŸan Bayraktar’a havale edildi. Bayraktar’ın bu iÅŸin üstesinden geleceÄŸi hesaplanmış olabilir.
BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı ve Bayraktar, cami ve kompleks için bir proje hazırlatıldı. Proje de İstanbul’da ve birkaç ilde cami yapan bir firmaya verildi. Cami maliyeti ErdoÄŸan Bayraktar’ın belirttiÄŸi gibi ÅŸimdilik 65 milyon lira... Yarın bu rakam rahatlıkla 100 milyon lirayı bulur.
ErdoÄŸan Bayraktar, bu iÅŸe soyunduÄŸunda Belediye BaÅŸkanı, Süleyman Soylu’nun da görüÅŸünün alındığını söylemiÅŸ. Soylu’nun görüÅŸü gerçekten alındı mı alınmadı mı; bilemiyoruz.
Bayraktar, caminin ibadet mekanı olarak düÅŸünülmemesini ve o bölgenin bir meydan ve sosyal donatı alanı olacağını söylüyor.
Trabzon kamuoyundan yükselen tepkilerden sonra ErdoÄŸan Bayraktar, bu iÅŸten biraz soÄŸudu gibi… Çünkü iÅŸin fikir babası belediye olmasına raÄŸmen eleÅŸtiri kendisine yönelik!
***
.jpg)
Tekrar ediyoruz; Moloz’daki dolgu alanında cami ve kompleks projesi uygulanırsa Trabzon kesinlikle kilitlenir ve yaÅŸanmaz bir kent haline gelir. Gerekçesini yukarıda belirttim.
Moloz dolgu alanında ne yapılmalı?
Orada, ÅŸehirlerarası, ilçe ve köylere yolcu taşıyan araçlar için otogar yapılmalı. Alanın bir bölümü, eski çöplük dahil binlerce araçlık açık otopark ve gezinti alanı olarak deÄŸerlendirilmeli. Orada modern bir balık hali ve perakende pazar yeri yapılmalı. İtfaiye merkezi de o alanda olmalı.
‘O gençler haklıydı’
Trabzon’un en saygın iÅŸadamlarından biri olan Bazalt Beton ortaklarından Namık Kemal Seymen, gazetemiz sahibi ve yazarı Hasan Kurt ile de lise yıllarından arkadaÅŸtır. İki eski dost geçenlerde İskenderpaÅŸa Camisi avlusunda, Trabzon’da uzun yıllar hekimlik yapan ve halk arasında boyu kısa olduÄŸu için Küçük İbrahim olarak bilinen İbrahim UstaömeroÄŸlu’nun cenaze töreninde ayaküstü sohbet ederler.
Kurt, Seymen’e ‘Çimento nakliyesi için gemi aldınız. Hayırlı olsun. İşler nasıl’ diye sorar.
Yılların iÅŸadamı, ‘Hasanım iÅŸler her geçen gün zorlaşıyor. İnÅŸaat sektörü diken üstünde… EÄŸitim Enstitüsünde okurken, solcu arkadaÅŸlarımıza, attıkları ekonomik sloganlar nedeniyle kızardım. O arkadaÅŸlara bugün hak veriyorum. Piyasada inanılmaz bir rekabet var.’ dedi…
Namık Kemal Seymen, geçmiÅŸte ANAVATAN Partisinde il yönetim kurulu üyesi olarak uzun süre siyaset yapmıştı. Seymen, ‘Siyaset defterini yıllar önce kapattım. İşlerimize yoÄŸunlaÅŸtık’ diyor.
Namık Kemal Seymen’e ve ortağı Fethi GümrükçüoÄŸlu’na saÄŸlıklı ve bol kazançlı yıllar diliyoruz.
Kuzeyekspres.com.tr
Hasan Kurt